Telefona Su Kaçması Durumunda Neler Yapılmalıdır?

telefona su kaçması

Telefonun suyla temas etmesi, cihazınızın sağlığını tehdit eden ciddi bir sorundur. Oldukça sık yaşanan bir problem olduğu için bu konuda dikkatli olmanız gerekir. Ancak yine de kazaların önüne geçemeyebilirsiniz. Telefona su kaçması, sizin için can sıkıcı ve paniğe yol açan bir durum olabilir. Ancak bu durumda ne yapmanız gerektiğini bilirseniz, telefonunuza herhangi bir zarar gelmeden cihazınızı kurtarabilirsiniz. Telefona su girerse ne yapılmalı sorusuna bu yazımızda yanıt verdik.

Telefona Su Kaçarsa Ne Olur?

Elektronik cihazların çoğu suya karşı hassas olduğu için telefona su kaçtığında da pek çok arıza ve sorun ortaya çıkabilir. Telefonunuzdaki elektronik bileşenler, suyla temas ettiğinde işlevlerini kaybedebilirler. Telefona su kaçarsa ne olur diye merak ediyorsanız, aşağıdaki maddeleri inceleyebilirsiniz:

Telefona su kaçınca, cihazın içindeki elektrik akışı bozulabilir ve kısa devre oluşabilir. Kısa devreden dolayı cihazınız tamamen çalışmaz hale gelebilir.
Telefonunuzun içine kaçan su özellikle tuzlu ya da mineralliyse, telefonun içindeki metal bileşenlerin korozyona uğramasına neden olabilir. Dolayısıyla telefonunuzun ömrü ve performansı olumsuz etkilenir.
Su, telefon ekranının altına sızarak ekran kararmasına, lekelenmelere veya dokunmatik özelliğinin çalışmamasına neden olabilir.
Hoparlör ve mikrofon gibi ses bileşenleri, telefona su kaçtığında olumsuz etkilenir. Sesin boğuk çıkması, hoparlörden ses gelmemesi, mikrofonun çalışmaması gibi durumlara yol açabilir.
Telefona kaçan su, şarj portu veya pil yuvasına sızarak cihazınızın şarj olmasını engelleyebilir veya pilin hızlı bitmesine neden olabilir.
Telefona su kaçması belirtileri; telefonunuzun suya ne kadar fazla ve ne kadar süre maruz kaldığına, suyun türüne göre değişiklik gösterir. Ancak suyla temasın ardından cihazınıza hızlı ve doğru bir şekilde müdahale ederseniz, bu sorunları minimuma indirebilirsiniz.

Cihazınıza su kaçtığını şu belirtiler ile anlayabilirsiniz:

Ekranda lekelenme, dalgalanma veya renk bozuklukları oluşabilir. Titreyen veya tamamen kararan ekran sorunları yaşayabilirsiniz.Dokunmatik ekran tepkisiz kalıyorsa, kendi kendine veya yanlış işlem yapıyorsa, cihazınıza su kaçmış olabilir. Hoparlör veya kulaklık kısmında bozukluklar, çatırdamalar, ses gelmemesi gibi sorunlar telefonunuza su kaçtığını gösterebilir. Ayrıca mikrofon da çalışmayabilir ve karşı taraf sizi duymayabilir.
Telefonunuz şarj olmuyor veya çok yavaş şarj oluyorsa, batarya hızlı tükeniyor veya hiç açılmıyorsa, su kaçağı olabilir. Telefonunuz normalden çok daha fazla ısınıyorsa, su sızıntısı nedeniyle kısa devre yapıyor olabilir.
Su nedeniyle iç devrelerde sorun olan telefonlar, aniden kapanma veya kendi kendine yeniden başlama gibi durumlar yaşayabilir. Kameranız buğulanıyorsa, odaklamıyorsa veya çalışmıyorsa, cihazınıza su temas etmiş olabilir.
Şarj portu, kulaklık girişi veya SIM kart yuvasında beyaz veya yeşilimsi lekeler varsa, korozyon olduğunu anlayabilirsiniz. Bu da telefonunuza su temas ettiğini gösterir. Telefonunuzda bu belirtilerden birini veya birden fazlasını görüyorsanız, cihazınızın suyla temas etmiş olabileceğini düşünerek hemen gerekli önlemleri almanızda fayda vardır.

telefon su kaçırması için ne yapılmalıdır

Telefona Su Kaçarsa Ne Yapılmalıdır?

Telefona su kaçtı ve açılmıyor diyorsanız, yapmanız gereken şey anında doğru müdahale etmektir. Doğru adımları uyguladığınız takdirde telefonunuzun alacağı hasarı en aza indirgeyebilirsiniz.

Hemen Çıkarın

Telefonunuz suya düştüğü an hemen çıkarmalısınız. Ne kadar hızlı hareket ederseniz o kadar iyi olur. Çünkü cihazınız ne kadar az süre suyla temas ederse, hasar riski de o kadar az olur.

Cihazı Kapatın

Eğer suyla temastan sonra telefonunuz hâlâ açıksa, hemen kapatmalısınız. Kısa devre riskini azaltmak için elektrik akışını kesmeniz gerekir.

Telefonunuzu Kurulayın

Telefonunuzun dış kısmını kurulamak için kağıt havlu veya yumuşak bir bez kullanabilirsiniz. Cihazın dışını kuruladığınızda, suyun içeri sızmasını da engelleyebilirsiniz.

Çıkarılabilir Parçaları Çıkarın

SIM kartı, batarya, hafıza kartı gibi çıkarılabilir parçaları, mümkünse cihazınızdan çıkarmalısınız. Bu parçaları ayrı ayrı kurulamalı ve zarar görmemeleri için açık havada kurumalarını sağlamalısınız.

Kesinlikle Vakum Kullanmayın

Telefona su kaçtığında içindeki suyu çıkarmak için yapılan en büyük yanlış, vakum kullanmaktır. Suyu çekmek için vakum kullanırsanız, suyu daha derin bileşenlere çekerek daha büyük zarara yol açabilirsiniz.

Pirinç veya Silika Jel Kullanın

Telefonunuzdaki suyu emmesi için pirinç veya silika jel kullanabilirsiniz. Cihazı ve çıkarılabilir parçaları, kuru pirinç dolu bir kaba koyabilirsiniz. Pirinçte nemi emme özelliği bulunduğundan cihazınızdaki suyun çekilmesine yardımcı olabilir. Pirinç dolu kabın içinde telefonunuzu 24-48 saat kadar bekletmelisiniz. Dilerseniz pirinç yerine silika jel de kullanabilirsiniz. Silika jel, nemi emme konusunda pirince göre çok daha etkilidir. Bu jeli, genellikle yeni ayakkabı kutularının içinde veya elektronik ürünlerin ambalajlarında bulabilirsiniz.

Telefonunuzu Açmak İçin Bekleyin

Telefonunuzu tekrar açmak için yeterince beklediğinizden emin olmalısınız. Eğer cihazı açmak için acele ederseniz, geri dönüşü olmayan ciddi hasarlara neden olabilirsiniz. Telefonu açmak için tamamen kurumasını beklemelisiniz.

Profesyonel Tamir Desteğine Başvurun

Telefonunuzu kuruttuktan ve tüm bu aşamaları uyguladıktan sonra hâlâ sorun yaşamaya devam ediyorsanız, profesyonel bir teknik destek hizmeti almalısınız. İç kısımlardaki nemi tamamen temizlemek veya telefonunuzun hasarını değerlendirmek için profesyonel yardım oldukça önemlidir. Telefona su kaçması tamiri, yalnızca bu alanda uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde cihazınız zarar görebilir.

Eğer telefonunuza su kaçtıysa, güvenilir ve kaliteli hizmet almak için Senatech’i tercih edebilirsiniz. Telefonunuzu yeniletmek, sorununu çözmek veya detaylı bilgi almak için hemen Senatech ile iletişime geçin!

Etiketler: senatech blog
Ağustos 06, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR