Bilgisayarınız yavaş çalışıyorsa bazı yöntemler deneyerek işletim sisteminizi hızlandırabilir, çalışma verimliliğini yükseltebilirsiniz. İşletim sistemi ayarlarını değiştirerek veya PC’ye harici ekipmanlar ekleyerek cihazın performansını yükseltmek mümkündür. PC’de yavaşlama sorunu işletim sisteminin arka planında bazı programların açık kalmasından, sisteme virüs bulaşmasından veya güncelleme sorunlarından kaynaklı olabilir. Aynı zamanda bilgisayarın RAM bellek, dahili depolama alanlarının yetersiz olması da PC performansını etkileyen bir faktördür.
Güncelliğini kaybeden bilgisayar modelleri zamanla işletim sisteminin eski sürüm olmasından veya donanımlarının teknik kapasite yetersizliğinden dolayı yavaş çalışabilir. Özellikle masaüstü bilgisayarlarda bu sorunla karşılaşmak olasıdır. Masaüstü bilgisayarlar gibi harici ekipmanları değiştirebileceğiniz sistemlerde, donanımlarınızı yükselterek hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Peki, bilgisayar nasıl hızlandırılır? Bilgisayar hızlandırma yolları nelerdir? Yavaş çalışan bilgisayarınızı hızlandırmak için deneyebileceğiniz yöntemleri aşağıda bulabilirsiniz.
Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?
Bilgisayarları hızlandırmak için farklı tekniklerden yararlanabilirsiniz. Buna göre bilgisayarınızı hızlandırmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
RAM bellek kapasitesini yükseltmek,
Bilgisayara SSD ile hız desteği sağlamak,
İşletim sistemi ve update güncellemelerini gerçekleştirmek,
Sistem ayarları ile arka planda çalışan fazla programların kapatılması,
Gereksiz dosya ve uygulamaların temizlenmesi,
Antivirüs veya malware ile virüslerin temizlenmesi,
Bilgisayar Hızlandırma Yolları Nelerdir?
Donanım ve yazılım üzerinden belirli uygulamalar ile bilgisayarları hızlandırmak mümkündür. Hem masaüstü hem dizüstü bilgisayarlarınız için bu teknikleri kullanarak cihazlarınızın verimliliklerini yükseltebilirsiniz.
Harici Ekipmanlarla Bilgisayara Hız Desteği Sağlamak
Masaüstü bilgisayarlarda yavaşlama sorunu yaşıyorsanız bu durum RAM bellek kapasitesinin teknik yetersizliğinden kaynaklanabilir. İşletim sisteminden kaynaklı yavaşlama sorunlarına yönelmeden önce donanımlarının yoğun ve fazla kullanımlar için yeterli olup olmadığına bakmalısınız.
Az kapasiteli RAM bellekler oyun amacıyla kullanıldığında düşük performans gösterir. Arka planda çalışan uygulamalar için RAM belleğin depolama alanı yetersiz olacağından oyun sırasında donma veya kasma sorunları ortaya çıkabilir. Masaüstü bilgisayarlarda RAM bellek kapasitesini yükselterek bu sorunu çözebilirsiniz.
Laptoplarda ekipmanlara bağlı bir performans düşüklüğü veya yavaşlama sorunu varsa kompakt sisteme sahip olduklarından hızlandırmak için harici müdahale masaüstü bilgisayarlara göre daha zordur. Ancak bilgisayarınızda standart dahili depolama harddiskler (HDD) yerine SSD kullanarak bu sorunu çözmeniz mümkündür.
SSD desteği standart dahili depolama birimlerine göre bilgisayarın daha hızlı çalışmasını sağlar. İşletim sisteminin hızlı çalışmasına, uygulamaların daha çabuk açılmasına imkân tanır. SSD gibi hız desteği sağlayan ekipmanları dizüstü veya masaüstü bilgisayarlarınızda deneyerek yavaşlama sorununa çözüm bulabilirsiniz.
Yazılım Güncellemeleri ile Bilgisayar Hızlandırma
Masaüstü veya dizüstü bilgisayar hızlandırma tekniklerinden biri de yazılım güncellemeleridir. Kimi durumlarda bilgisayarların işletim sistemi sürümü eski olduğundan son derece yavaş çalışır. Bilgisayarın teknik özellikleri güncel işletim sistemleri için yeterliyse yazılımlarla bu sorunu çözmeniz mümkündür. İşletim sisteminiz için en yeni güncellemelerden faydalanarak bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz.
Windows XP, Windows Vista gibi eski işletim sistemine sahip bilgisayarlar muadillerine göre daha yavaş çalışır. Ayrıca yeni uygulama ve oyunları bu tip eski tabanlı işletim sistemlerine kurmak zordur. Bu nedenle, bilgisayarınızın teknik altyapısı yeterli ise işletim sisteminizi Windows 10 veya Windows 11’e güncelleyerek hızlandırma yapabilirsiniz.
Sistem Ayarları ile Bilgisayar Hızlandırma
Bilgisayarınızın RAM, dahili depolama birimleri hız desteği sağlıyorsa ve işletim sisteminiz olmasına rağmen PC’de yavaşlama sorunu varsa sistem ayarlarına bakmanız gerekir. Bilgisayar ilk açıldığında arka planda otomatik olarak başlatılan programlar sistemin çalışma hızını düşürebilir. Kullanılmadığı hâlde arka planda çalışan programlarda veri akışı sürdüğü için RAM bellekte işlenmeye devam eder. Bu durum PC hızının düşmesine sebep olur.
Sistem ayarlarında yer alan görev yöneticisini aktifleştirerek arka planda çalışan programları denetleyebilirsiniz. Görev yöneticisi üzerinden kullanmadığınız uygulama ve programları kapatarak RAM bellekte gereğinden fazla veri akışı meydana gelmesini önleyebilirsiniz. Arka planın boşaltılması, gereksiz dosyaların sistemden temizlenmesi bilgisayarda yüksek CPU kullanımını minimize eder. Böylece CPU’da yer açarak kullandığınız birincil uygulamaların daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.
PC’nin sistem ayarlarından gereksiz programları kaldırılarak alan açmak da cihazı hızlandırmak için kullanılan tekniklerden biridir. Bilgisayar belleğinde yer alan ancak kullanılmayan programlar dahili depolamada yer kaplar. Dahili depolamanın fazla dolu olması hem verilerin yedekleyecek alanın azalmasına neden olur hem arka planda bilgisayarı yavaşlatabilir. Kullanmadığınız uygulamaları sistem ayarları üzerinden program kaldır sekmesi ile temizleyebilir, işletim sisteminizi hızlandırabilirsiniz.
Antivirüs ve Malware ile Bilgisayar Hızlandırma
PC’de donanım ve yazılım güncel, bilgisayar hızlandırma ayarları aktif olduğu hâlde bilgisayarda yavaşlama sorunu varsa işletim sistemine, programlarınıza virüs bulaşmış olabilir. Bazı durumlarda truva atı gibi işletim sisteminin arka planına veya dosyalarınıza yerleşen virüsler yavaşlamaya sebebiyet verebilir. Eğer bilgisayarda virüs bulaşmasından kaynaklı bir yavaşlama sorunu varsa bunun için tek çözüm antivirüs veya malware programlarından yararlanmaktır.
Bilgisayarın virüslerden temizlenmesini sağlayan antivirüs veya malware programlarını PC’ye yükleyerek sorunu çözebilirsiniz. Programın yükleme işlemi tamamlandıktan sonra detaylı sistem taraması yaparak bilgisayara bulaşan virüs ve zararlı yazılımları tespit edebilirsiniz. Ancak bazı virüslerin antivirüs veya malware ile temizlenmesi zordur. Bu durumda hem dosyaları taratmak hem de işletim sistemini yenilemek gerekir. Antivirüs veya malware ile çözülemeyen virüs sorunlarının üstesinden gelmek için en iyi yöntem bilgisayara format atarak işletim sistemini yeniden kurmaktır. Bilgisayarı antivirüs veya malware ile hızlandıramıyorsanız ve virüsü kaldıramıyorsanız PC’ye format atarak işletim sistemini geri yükleyebilirsiniz.
Hızlı çalışan yüksek performanslı bilgisayarlar için Senatech bünyesinde yer alan modelleri inceleyebilir, beğendiğiniz ürünü hemen satın alabilirsiniz