Cep Telefonu Bataryası Değiştirme Zamanının Geldiğini Nasıl Anlarsınız?

batarya değişimi

Cep Telefonu Bataryası Değiştirme Zamanının Geldiğini Nasıl Anlarsınız?

Cep telefonları gün içerisinde en yoğun kullanıma sahip cihazlardır. Dünya ile bağlantımızı sağlayan birer aracı haline gelen cep telefonlarımız 7 gün 24 saat, aralıksız olarak çalışır. Cep telefonlarının gelişmesi ve yeni yetenekler kazanmasıyla enerji ihtiyacı da arttı. Telefonlara hayat veren lityum iyon pil teknolojisi her ne kadar büyük gelişme katetmiş olsa da belirli bir ömre sahiptirler. Mobil cihazlarda yer alan piller, birer uzun ömürlü sarf malzemeleridir. Çoğu batarya, cihazın kullanım ömrü dolmadan çok daha önce değişime ihtiyaç duyar.

Geçmişte cep telefonu modellerinde telefon bataryası değiştirme işleminin kullanıcı tarafından basit bir şekilde gerçekleştirilebileceği şekilde tasarlanır. Telefonların incelmesi ve daha fazla dayanıklılık özelliği kazanabilmesi için birçok akıllı telefon batarya değişimi işlemi kullanıcılar tarafından yapılamayacak şekilde üretilir. Ancak bu durum cep telefonu bataryalarının değiştirilemeyeceği anlamına gelmez. Cep telefonunuz, bataryasının değiştirilme vakti geldiğinde size bazı işaretlerle bunu belirtir. Kısalan kullanım ömrü, ısınan batarya, performans kayıpları gibi sorunlar ile karşılaştığınız yenileme merkezi lisansına sahip Senatech’e başvurarak güvenilir bir şekilde cep telefonunuzun batarya değişim işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Cep Telefonu Bataryasının Sağlığını Kontrol Etme

Pil ömrü cep telefonları için en büyük değerlendirme kriterlerinden biridir. Kullanıcılar son teknoloji özelliklerin yanı sıra telefonlarını uzun süre şarj etmeden kullanmayı ister. Bu sebeple cep telefonu üreticileri her yeni ürünlerinde batarya teknolojisini iyileştirme ve pil kapasitesini arttırma yönünde çalışmalar yürütür. En yaygın kullanılan mobil işletim sistemleri olan Android ve iOS cihazlarda (iPhone) kullanıcıların batarya sağlıklarını kontrol etmeleri ve daha uzun süre yüksek kapasitede kullanabilmeleri için çeşitli ayarlar sunulur.

Android Cihazlarda Batarya Sağlığını Kontrol Etme

Android cihazların menü ve ayar özellikleri üreticilere göre değişiklik gösterse de birçok modern Android cep telefonunda pil sağlığı hakkında bir bölüm yer alır. Örneğin Samsung marka akıllı cihazlarda Ayarlar içerisinde yer alan Pil ve cihaz bakımı bölümünden veya Samsung Members uygulaması üzerinden bilgi alınabilir. Ayrıca Android cihazlar için 3. parti birçok pil sağlığı ve güç tüketimini kontrol amacıyla geliştirilmiş uygulamalar bulunur.

iPhone’larda Batarya Sağlığını Kontrol Etme

iPhone’unuzun pil sağlığı hakkında bilgi edinmek için Ayarlardan, Pil bölümüne giriş yapmanız gerekir. Sonrasında Pil Sağlığı ve Şarj Etme kısmına dokunarak pil sağlığınız hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca Pil bölümünden, enerji tüketimini düzenlemek için önerilere, en son şarj hakkında bilgilere ve uygulamalarınızın güç tüketimi gibi verilere ulaşabilirsiniz.

Cep Telefonu Bataryası Ne Zaman Değiştirilmeli?

Cep telefonları bataryalarının kapasitesindeki düşüş genellikle ilk birkaç yılın ardından hissedilir bir hale gelir. Bu süre yoğun kullanım durumunda daha da kısabileceği gibi dikkatli bir kullanım ile mümkün olduğunca uzatılabilir. Cep telefonlarındaki bataryanın gözle görülür performans kayıplarına yol açması ve düşük kullanım ömrü sunması değişim zamanının geldiğini gösteren en büyük belirtilerdir. Gelin bataryanızı değiştirmeniz gerektiğini gösteren işaretlere göz atalım.

Kısalan Pil Kullanım Süreleri

Bataryanızın değişim zamanının geldiğini gösteren işaretlerin başında kısalan pil kullanım ömrü gelir. Cihazınızı ilk aldığınız gün ile şu anda sunduğu kullanım sürelerini karşılaştırmalısınız. Normal bir kullanımda, pil ömrünün bir gün için yeterli olması beklenir. Gün içerisinde birden fazla kez şarj etmeniz gerekiyorsa ve bataryanızın sunduğu kullanım ömrü sizi artık tatmin etmiyorsa değişimden önce kontrol etmeniz gereken birkaç durum daha bulunur.

Değişime karar vermeden önce cihazınızda güç tüketimine neden olan ayarları ve uygulamaları kontrol etmelisiniz. Ayrıca kullanım alışkanlıklarınızı da gözden geçirmenizde fayda vardır. Arkaplanda çalışan uygulamalar daha fazla güç tüketebileceği gibi ekran sürenizdeki artışta pil tüketiminizi arttırabilir.

Performans Kaybı

Cep telefonlarına gücünü veren bataryalarda gerçekleşen sorunlar doğrudan cihazın performansını da olumsuz yönde etkiler. Telefonunuzda yer alan uygulamalar daha yavaş açılıyorsa, takılma ve donma yaşamaya başladıysanız cihazınızın batarya sağlığını kontrol etmenizde fayda vardır.

Şarj Tutmama Sorunu

Cihazınızı şarj ettikten kısa bir süre sonra şarj yüzdeniz düşüyorsa bataryanız kullanım ömrünü tamamlamış olabilir. Cep telefonunuzu %100 şarj etmenize ve hiçbir şekilde kullanmamanıza rağmen pil yüzdesi düşüşü gözlemliyorsanız sorunun kaynağı bataryanızda olabilir. 

Cep telefonları çalıştıkları her an belirli seviyelerde güç tüketir. Ancak ekran kapalıyken ve bekleme modundayken bu güç tüketiminin neredeyse oldukça düşük olması beklenir. Eğer cep telefonunuzu gece yatmadan önce tamamen dolduruyor ancak sabah uyandığınızda şarj yüzdenizi olması gerekenden çok daha düşük, örneğin yüzde 80 ve altında bir değerde buluyorsanız bataryanızın değişim vakti gelmiş olabilir.

Bataryanızın şarj tutmama sorunu bazı durumlarda cep telefonunuzu ne kadar uzun süre şarjda bırakırsanız bırakın dolmamasına ve hatta bu sebeple açılmasına da neden olabilir. Eğer telefonunuzun açılmıyorsa nedeni bataryadaki sorundan kaynaklı olabilir.

Aşırı Isınma

Cep telefonları küçük bir alan içerisinde, bilgisayarlar kadar yüksek performans sunabilecek donanıma sahip haldedir. Bu durum kullanım süresinde cihazın belirli bir miktar ısınmasına sebep olabilir. Ancak bu ısınma aşırı bir duruma geldiğinde cihazınızın tamamı için bir tehlike oluşturabilir. Çoğunlukla oluşan ısınmaların kaynağı bataryalardır. Hem kullanım hem de şarj esnasında telefonunuzun ısınma oranını takip etmelisiniz. Eğer gerçekleşen ısınma normalden fazla ise büyük bir ihtimal bataryanızı değiştirmeniz gerekiyordur.

Bataryada Şişme

Telefonların arka yüzünde yer alan bataryalarda oluşan bir şişme durumunda bir an önce kullanımı bırakmalı ve hem telefonunuzun hem de kendi güvenliğiniz için teknik servise ulaşmalısınız. Kimyasal yapıdaki lityum iyon piller bazı durumlarda şişebilir. Bataryanızdaki şişmeyi telefonunuzun arka yüzeyinde oluşan deformasyon ile kolaylıkla fark edebilirsiniz. Bu durum son derece tehlikelidir. Bataryanız patlayabilir ve yangına sebebiyet verebilir. Böyle bir durumda telefonunuzu kullanmayı bırakıp kapatarak teknik servise başvurmalısınız.

Türkiye’nin önde gelen elektronik ürün yenileme merkezlerinlerinden olan Senatech, 2014 yılından bu yana yenilenmiş ürün ticareti üzerine uzman kadrosu ile hizmet verir. Ticaret Bakanlığı tarafından verilen yenileme merkezi lisansına sahip olan Senatech, müşterilerine avantajlı fiyatlarla teknoloji ürünleri sunarken aynı zamanda geri dönüşümde önemli bir rol oynayarak yeşil bir geleceğe katkı sağlar. Ayrıca Senatech'te telefonlarınız için teknik servis hizmeti alabilir, cihazlarını gönül rahatlığı ile onarıma gönderebilirsiniz.

 

 

 

Etiketler: senatech blog
Haziran 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR