Telefon Ekran Donması Nasıl Çözülür?

telefon ekran donması nasıl çözülür

Telefonlar hayatın vazgeçilmez parçalarından biri haline gelmiş teknolojik aletlerdendir. Günün neredeyse tamamını telefonda geçirip birçok işinizi de cihaz üzerinden halledebilirsiniz. Fakat her teknolojik cihazda olduğu gibi telefonlarda da zamanla bazı sorunlar baş göstermeye başlar. Bu sorunların en büyüklerinden biri de ekran donmaları ve takılmalarıdır. Zamanla bazı sebeplere bağlı olarak telefonunuzun ekranında donmalar ve takılmalar meydana gelebilir. Bu gibi bir sorun karşısında her telefon kullanıcısı “Telefon ekran donması neden olur?” sorusunun cevabını merak eder. Telefon ekran donmasının birçok nedeni olduğu kadar farklı çözüm yolları da mevcuttur. Yazının devamında çözüm yollarını inceleyerek sorununuzu hemen çözebilirsiniz.

Telefon Donması Nedir?

Zamanla farklı sebeplere bağlı olarak telefonunuzun ekranında takılmalar meydana gelir. Telefonunuzun işlem akıcılığı azaldığından çok fazla yavaşlar. Bu durum da kullanıcılar tarafından ekranın donması olarak yorumlanır. Telefonunuzun ekranının donmasına yol açacak nedenlerin başında yazılım ve donanım yer alır. Zamanla eskiyen telefonların yazılımının yenilenmesi gereklidir. Bundan dolayı sürekli güncellemeleri kontrol etmek ve aksatmamak önemlidir. Eğer ki yeni yazılım gelmeyecek kadar eski bir telefonsa yeni modellere göz atmayı da düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra telefonunuzun herhangi bir donanım parçalarından biri de bozulmuş olabilir. Bu gibi durumlarda cihazı tamire göndererek bozuk olan parçanın tespit edilmesi gereklidir.

Telefonunuzun olduğundan ağır çalışması ve çok geç uygulamalara giriş yapması, cihazın çok dolu olduğunun da göstergesi olabilir. Her teknolojik alette olduğu gibi telefonların da kendine has bir kapasitesi mevcuttur. Cihazınızı zorlayacak uygulamaları çalıştırmak ya da hafızasını çok fazla doldurmak da sorunlara yol açabilir. Ek olarak virüse bağlı olarak da telefonunuz, yavaş çalışma ve donma sorunları ile karşılaşabilir. Bu gibi donma sorunları karşısında yetkili kişilerden yardım alarak telefonunuzu eskiden çok daha yeni haline getirebilirsiniz.

telefon ekran donması nasıl çözülür

Telefon Ekran Donması Nasıl Çözülür?

Ekran donması telefon sorunlarının en başında yer alır. Telefonunuzun bazı sorunlara bağlı olarak donması sorununu probleme ve telefonun işletim sistemine göre farklı çözüm yollarına sahiptir. Bundan dolayı öncelikle “Telefon ekran donması neden olur?” sorusunun cevabını bulmak ve bu şekilde kendinize en uygun çözüm yollarına yönelmeniz gereklidir.

Telefonu Yeniden Başlatmak

Telefon ekran donması sorununun en pratik çözümlerinden biri cihazı yeniden başlatmaktır. Telefonunuzun kapatma tuşuna basarak ekranda çıkan kapat işaretine basarak cihazınızı yeniden başlatabilirsiniz. Fakat bazı donma durumlarında, telefonunuzun kapatma tuşuna ne kadar basılı tutarsanız da bir işe yaramayabilir. Bu gibi durumlarda acil kapatma düğmelerini kullanmalısınız. Bu her telefon için değişiklik gösterebilir. iPhone model telefonlarda genellikle kapatma tuşuna basılı tutarak zorla kapama modunu aktif edebilirsiniz. Ek olarak bazı modellerde ses ve kapatma tuşlarına aynı anda basmanız gereklidir. Android modellerin hepsinde ise güç ve ses tuşuna 10 saniye kadar basılı tutarak, cihazınızı direkt olarak kapatabilirsiniz. Gün içinde sürekli kullanılan cep telefonları kimi zaman yorulabilir. Bu yüzden bu kısa süreli açma kapama işlemi kimi zaman donma sorununuza çözüm olabilir.

Belleği Temizlemek

Telefon ekranınız donduğunda yapmanız gereken bir diğer çözüm yolu ise belleği temizlemektir. Özellikle de belleği çok fazla dolu olan telefonlarda, zamanla kasma ve donma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Son zamanlarda yüklediğiniz ve telefonunuzu zorladığını düşündüğünüz uygulamaları ya da oyunları silebilirsiniz. Bunun yanı sıra uygulamaları ya da oyunları yüklerken çıkan minimum gereksinimleri göz önüne alarak cihazınızın kaldırabileceği aplikasyonları yüklemeniz uygun olur. Aksi halde cihazınızın zorlanmasına, donmasına ve aşırı ısınmasına sebebiyet verebilirsiniz. Bu uygulamaları silmek için bellek ya da depolama bölümüne giderek uygulamaları seçip kaldır butonuna basabilirsiniz. Böylelikle hem uygulama hem de gereksiz dosyaları tamamen telefonunuzdan temizlemiş olursunuz.

Yazılım Güncellemelerini Yapmak

Yazılım güncellemelerinizi takip etmemek ve düzenli olarak yapmamak, cihazınızda başta donma olmak üzere birçok farklı soruna sebebiyet verir. Bundan dolayı güncellemeleri düzenli olarak takip etmeli ve yüklemelisiniz. Genellikle yeni güncellemeler bildirim olarak telefonunuza düşse de "Sistem" ve "Yazılım Güncellemeleri" sekmesi ile manuel kontrol de sağlayabilirsiniz. Eğer ki bu sekmede yüklenmesi gereken bir güncelleme varsa hemen başlatabilirsiniz.

Güvenli Modda Başlatmak

Bazen yüklediğiniz bir uygulama da bozuk donanımı ya da yazılımsal uyumsuzluk gibi nedenlerden dolayı cihazınızın donmasına sebebiyet verebilir. Bundan dolayı telefonunuzu güvenli modda başlatarak, soruna hangi uygulamanın neden olduğunu bulabilirsiniz. Güvenli moda geçiş yapabilmeniz için öncelikle cihazı kapatmanız daha sonra ise açma tuşuna basmanız gereklidir. Telefonunuz açılırken animasyon ekranı geldiğinde ses kısma tuşuna basılı tutarak, cihazınızı güvenli moda alabilirsiniz. Güvenli mod sırasında sadece temel ve sorunsuz uygulamalar çalışır. Böylelikle sorunun bir uygulamadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını bulabilir ve sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Fabrika Ayarlarına Dönmek

Tüm bu sayılan çözüm yollarını denemenize rağmen hala telefonunuz düzelmediyse en son çare olarak fabrika ayarlarına dönmeyi deneyebilirsiniz. Bu işlemi yaptığınızda telefonunuzdaki tüm veriler silinebileceğinden öncesinde yedekleme yapmanız tavsiye edilir. Eğer ki Android yazılıma sahip bir telefonunuz varsa bilgisayarınıza bağlayarak tüm verilerini kolaylıkla yedekleyebilirsiniz. Telefonun ayarlar kısmında da “fabrika ayarlarına dön” seçeneği rahatlıkla sıfırlama yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra iPhone cihazınızı bilgisayara yüklediğiniz iTunes uygulaması ile yedekleyip, sıfırlayabilirsiniz.

Bu çözüm yollarından herhangi biri sayesinde pratik bir şekilde telefonunuzun ekran donma sorununu çözebilirsiniz. Fakat tüm bu yolları denemenize rağmen sorununuz hala çözülmedi ise Senatech kalitesindeki yenilenmiş telefonlara göz atarak yeni cihaz da satın alabilirsiniz.

Etiketler: senatech blog
Temmuz 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR