Telefon ve Tabletlerde Oyun Performansını Arttırmanın Yolları Nelerdir?

Telefon ve Tabletlerde Oyun Performansını Arttırmanın Yolları Nelerdir?

Telefon ve tabletler her geçen gün daha yetenekli hale gelmeye devam ettikçe bu cihazlar için üretilen oyunların kalitesi ve sayısı da artış gösterir. Basit bulmaca oyunlarından grafikleri bilgisayar oyunlarıyla yarışacak seviyeye gelmiş aksiyon oyunlarına kadar pek çok seçenek bulunur. Mobil oyunların ve mobil oyunculuğun gelişmesiyle birlikte telefon ve tabletlerdeki oyun performansı da önemli bir konu halini aldı.

Oyun Performansı Nedir?  Oyun Performansı Nasıl Arttırılır?

Dilediğiniz an ve ortamda oyun keyfi yaşamanıza imkan tanıyan mobil cihazlar, sahip olduğu donanıma bağlı olarak sevdiğiniz oyunlarda yeterli performansı size sunamayabilir. Oyun performansı birçok farklı etkene göre değişiklik gösterir. Mobil cihazın sahip olduğu donanım, ekran özellikleri, kullanılan işletim sistemi, cihaz bataryasının ömrü gibi çeşitli nedenler oyun performansını etkiler. Performansı etkileyen bu değerleri en optimum duruma getirerek cihazınızdan alabileceğiniz oyun performansını en üst seviyeye çıkarabilirsiniz.

Telefon ve Tabletlerde Oyun Performansını Arttırma İpuçları

Telefon oyun performansını arttırma için yapabileceğiniz oldukça basit birkaç ayarlama mevcuttur. Cihazınızda gerçekleştireceğiniz bu ayarlamalar ile sevdiğiniz oyunlarda çok daha iyi performans değerleri elde edebilirsiniz. İşte telefon ve tablet oyun performansını arttırma için ipuçları:

telefpn ve tabletlerde oyun performansını arttırma

Güç Tasarrufu Modunu Kapatın

Akıllı telefonların küçük ve hafif yapıda olmaları istendiği için barındırabilecekleri pillerin kapasiteleri de sınırlıdır. Tabletlerde bu durum biraz daha iyi olsa da sonuç olarak zaman içerisinde yıpranan bataryalar daha da kısa kullanım süresi sunmaya başlar. Bu sebeple akıllı telefon ve tabletlerde güç tüketiminin kontrol altında tutulmasına önem verilir.

Kullanıcıların birçoğu cihazlarını tek bir şarj ile daha uzun süre kullanabilmek amacıyla güç tasarrufu modlarını aktif olarak kullanır. Cihazların işlem gücü, ekran parlaklığı ve veri kullanımı gibi ayarlarını en uzun süre kullanım sunacak şekilde optimize eden bu modlar uzun kullanım süreleri sunmasına rağmen oyun performansını olumsuz olarak etkiler.

Telefon ve tabletinizde yer alan güç tasarrufu veya pil tasarrufu gibi modları devre dışı bırakarak veya cihazınızı performans moduna alarak çok daha iyi bir oyun performansı elde edebilirsiniz. Eğer düşük gereksinimlere sahip bir oyunu oynamak istiyorsanız bu modu daha uzun süre oyun keyfi yaşamak için aktif etmeyi tercih edebilirsiniz.

Ekran Tazeleme Hızını ve Çözünürlüğünü Düşürün

Ekran tazeleme hızları daha çok bilgisayar oyuncularının aşina olduğu bir değerken son birkaç yıl içerisinde mobil cihazlarda da dikkate alınır hale geldi. Ekranların saniyede kaç kare görüntü gösterdiğini belirten ekran tazeleme hızı değeri amiral gemisi düzeyindeki akıllı telefon ve tabletler için 120 Hz değerlerine kadar yükseldi. Bu değer ekranın saniyede 120 kare görüntüyü yansıtabildiği anlamına gelir. Aynı zamanda cihazınızın saniyede 120 kare görüntü oluşturması anlamına gelir. 

Ekran tazeleme hızının yüksekliği daha akıcı bir deneyim sunmanızı sağlar. İzlediğiniz film, video gibi içeriklerin yanı sıra oyun deneyiminizin de daha kaliteli olmasını sağlar. Ancak aynı zamanda yüksek tazeleme hızları performans kayıpları yaşamanıza da neden olabilir. Cihazınızı daha düşük ekran tazeleme hızlarında kullanmak ise donanımın daha az yük altında çalışmasına böylelikle daha iyi bir oyun performansı sunmasına yardımcı olur. Üstelik bu durum güç tüketiminin azalmasına ve daha uzun pil ömrü elde etmenize de katkı sağlar.

Tazeleme hızına benzer bir durum da ekran çözünürlüğü için geçerlidir. Ekran çözünürlüğünün yüksek olması daha gerçekçi ve keskin görüntüler elde edilmesini sağlar. Ancak aynı zamanda oyun sırasında cihaz performansını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu sebeple ekran çözünürlüğünüzü oyunlarda 720p, 1080p  veya 2K gibi değerlere düşürmek daha iyi bir performans elde etmenize yardımcı olabilir.

tablette oyun performansı artırma

İnternet Bağlantınızı İyileştirin

Telefonun oyun performansını arttırma için dikkat edebileceğiniz bir diğer ipucu da bağlantı kalitenizdir. İnternet bağlantısına ihtiyaç duyan bir oyun oynuyorsanız, kullanmakta olduğunuz internet bağlantısının kalitesi doğrudan oyun performansınızı etkiler. Yüksek hızlarla internete erişmenizi sağlayacak bir bağlantı ile online oyunlarınızı çok daha akıcı bir şekilde oynayabilirsiniz.

Hücresel veri kullanmayı tercih ediyorsanız, telefonunuzun iyi bir çekim gücü sağladığı konumda kullanmaya özen gösterebilirsiniz. Eğer Wi-Fi üzerinden bağlanıyorsanız, evinizde veya ofisinizde internetin çekim gücünün yüksek olduğu yerlerden bağlanmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca Wi-Fi bağlantısını güçlendirmek için ek donanımlardan da destek alabilirsiniz.

Çok tercih edilen bir yöntem olmasa da çeşitli dönüştürücü aparatlar ile telefon ve tabletinizi kablo aracılığı ile internete bağlamayı da bir seçenek olarak değerlendirebilirsiniz. Sonuç olarak internet bağlantınızı hızlı ve kaliteli hale getirmeniz elde edeceğiniz oyun performansını da bir üst seviyeye çıkaracaktır.

Depolama Alanını Temizleyin

Telefon ve tablet oyun performansı arttırma için dikkat etmeniz gereken bir diğer durumda cihazınızın gereksiz dosya ve uygulamalardan arındırılmış olmasıdır. Depolama alanında yer açmanız oyunlarınızın ihtiyaç duyduğu dosyaları için yer açarken gereksiz, kullanmadığınız uygulamaları silmeniz hem depolama hem de arka planda çalışan işlemlerin yükünden kurtulmanızı sağlar.

Ayarlarınızı Gözden Geçirin

Akıllı telefon ve tablet kişilerin kendileri için en doğru kullanım biçimini belirlemeleri için onlarca farklı ayar sunar. Android işletim sistemine sahip bir cihaz kullandığınızda ise bu ayarlara Geliştirici Seçenekleri olarak adlandırılan ileri seviye ayarlarda eklenir.

Cihazınıza herhangi bir riskli müdahalede bulunmadan düzenleyebileceğiniz ayarlar ile genel cihaz performansıyla birlikte oyun performansını da iyileştirebilir ve daha uzun pil ömrü elde edebilirsiniz.

Yüksek performans için dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri arka plan işlemleridir. Düzenli olarak çalışmakta olan uygulamaları kapatmanız, arka plan işlemlerini oldukça azaltacaktır. Ancak ayarlardan arka planda çalışan uygulamaları görüntüleyebilir ve kullanımlarını engelleyebilirsiniz. Ayrıca geliştirici seçenekleri ile arka plan işlem sınırını düzenlemeyi tercih edebilirsiniz.

Görsel açıdan daha bir deneyim elde edilmesini sağlasa da 4x MSAA  gibi kenar yumuşatma tercihleri de oyun performansını negatif yönde etkileyecektir. Ayarlardan bu özelliği ve arayüz animasyonları gibi seçenekleri devre dışı bırakarak daha iyi bir performans alabilirsiniz.

Söz konusu ayarlara ek olarak ekran parlaklığı, çözünürlük ve tazeleme hızı gibi ayarları da oyun performansını iyileştirmek için yeniden düzenlemenin oldukça önemli olduğunu yeniden belirtmekte fayda var.

Cihazınızı Serin Tutun

Elektrikli cihazlar ve bilgisayarların çalıştıkça ısınması sundukları performans açısından her zaman bir sorun olmuştur. Cep telefonları ve tabletler içinde durum farksızdır. Yüksek işlemci kullanımı cihazın ısınmasına yol açar. Oluşan ısı cihazın daha yavaş şekilde çalışmasına neden olur ve gözle görülen performans sorunları ortaya çıkar.

Cep telefonu ve tabletinizi serin bir yerde kullanmak iyi bir yöntem olsa da bu her zaman mümkün olmaya bilir. Telefonunuzu daha serin tutmak için tablet ve cep telefonları için geliştirilmiş soğutucuları kullanmayı tercih edebilirsiniz. Telefonunuzun ısısını ortalama bir değerde tutabilmeniz oyunlardan çok daha iyi performans değerleri elde etmenizi sağlar.

Senatech, 2014 yılından bu yana faaliyetlerine devam eden Türkiye’nin önde gelen elektronik cihaz yenileme merkezlerinden biridir. Ticaret Bakanlığı tarafından verilen yenileme merkezi lisansına da sahip olan Senatech ile telefon, tablet, bilgisayar ve elektrikli ev aletleri gibi teknoloji ihtiyaçlarınıza avantajlı fırsatlar ile ulaşabilirsiniz.

Etiketler: senatech blog
Ağustos 07, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR