Yenilenmiş Telefonlar Garanti Kapsamına Girer mi?

Yenilenmiş Telefonlar Garanti Kapsamı

İkinci el cihaz satışlarını denetlenebilir hale getiren yenilenmiş cihaz yönetmelikleri sayesinde kullanılmış cihazlara güven artmıştır. Bu nedenle son yıllarda cep telefonunu daha iyi bir modelle değiştirmek için yüksek bütçe ayırmak istemeyenlerin ilk tercihi yenilenmiş telefonlardır. Siz de yenilenmiş telefon almayı düşünüyorsanız ya da aldıysanız garanti hakkındaki tüm sorularınıza bu içerikte yanıt bulabilirsiniz. Öncelikle detayları anlaşılır kılmak için yenilenmiş telefon hakkında bilgi vererek başlayalım.

Cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi teknolojik ürünlerin ikinci el satışlarının kayıt altına alınması ve tüketici şartlarının iyileştirilmesi için “yenilenmiş (refurbished)” ürün satışı yasalarla düzenlenir. Yenilenmiş telefon modellerinin alım, satım, garanti süreçleri de bu nedenle yasal yönetmeliklere uygun olarak yürütülür.

Yenilenmiş telefon garanti süresi en az 12 ay olmakla birlikte ürünün Yenileme Merkezleri ve Yenileme Yetki Belgesi olan satıcıdan alınması gerekir. Yenileme merkezlerinde en az 1 yıldır kullanılan ve veri trafiği bulunan cihazlar sahiplerinden satın alınır. Cihazlar donanım, yazılım, estetik açıdan iyileştirilerek “Yenilenmiş Cihaz” etiketi olan, sertifika ve garanti içeren kutusuyla tekrar satışa çıkarılır.

Yasal gereksinimleri karşılamayan telefonlara yenileme sertifikası verilemeyeceği için garanti kapsamında değildir. Yenilenmiş telefon garanti özelliğinden yararlanmak için koşulları sağlayan cihazların yetkili merkezlerden alınması şartı vardır. Kısacası her ikinci el telefon yenilenmiş değildir ve garantisi yoktur. Sertifikalı yenilenmiş telefon alırsanız 12 ay garantiden yararlanırsınız.

Yenilenmiş Telefonların Garantisinin Kapsamı Nedir?

Yenileme merkezleri tüketicinin yasal hakları saklı kalmak şartıyla ürüne değişim, bakım, onarım, ücret iadesi, ücret indirimi gibi farklı konularda özel garanti verir. Ürün garantisi cihazın markası kapsamında değil yenileme merkezinin sorumluluğundadır. Bu nedenle yenileme merkezinin ürün açıklaması, reklam ve ilanlarında yer verdiği taahhütlere göre garanti kapsamı uygulanır. Yenilenmiş telefon garantisi ürünün kullanıcıya teslim edildiği gün başlar ve en az 1 yıl boyunca devam eder.

Garanti süresi, şartları, garanti verenin unvanı ve iletişim bilgileri cihazla birlikte verilen sertifikada yer alır. Garanti taahhüdü yazılı ya da veri olarak dijital gönderilebilir. Peki, yenilenmiş telefon garanti kapsamına neler girer:

  1. Yenilenmiş ürünlerin tamamı garanti kapsamında değerlendirilir, parçalar ve arızalar arasında ayrım yapılmaz.
  2. Garanti kapsamındaki bakım, onarım ihtiyacı meydana geldiğinde posta, kargo, nakliye gibi ulaşım giderleri satıcıya aittir.
  3. Cihazın ücretsiz onarım imkanı veya onarılamayacak durumdaysa ayıpsız yenilenmiş misli ile değişim hakkı vardır.
  4. Ayıplı mallarda iade talebi yapan alıcının bedel indirimi isteme ya da tam ücreti geri alma hakkı olur.
  5. Satıcının cihazın değişim ve onarım taleplerini 20 iş günü, bedel indirimi ve iadesi taleplerini anında karşılaması gerekir.
  6. Değişim yapılan cihazlarda garanti süresi, ilk alınan ürünün kalan garanti süresi kadardır.

Yenilenmiş cep telefonu garanti kapsamı dışındaki durumlar:

  1. Ürünün kullanım kılavuzuna aykırı olarak kullanımından doğan arızalar
  2. Düşme, çarpma, kırılma, sıvı teması gibi kullanıcı hatasından doğan durumlar
  3. Yetkisi olmayan kişilerin cihaza fiziki müdahalede bulunması

Yenilenme Merkezlerinin Ürün Üzerinden Aldığı Sorumluluklar Nelerdir?

Cihazları önceki sahiplerinden aldıktan sonra veri işleme yapmadan yok etmekle yükümlü olan yenilenmiş telefon satıcılarının birçok sorumluluğu vardır. Öncelikli olarak cihazları sahibinden aldıktan sonra tüm kişisel veriyi yok etmeleri gerekir. Cihazın sahiplerinden satış öncesi tarihte oluşan tüm hukuki, idari, cezai sorumluluğu üstlendiğine dair beyan alırlar. Bu sayede potansiyel alıcılar olası hukuksal durumlara karşı, malın ilk sahipleri kişisel verilerin çalınmasına karşı korunur.

Ürün üzerinde satış ve satış sonrası sorumlulukları şunlardır:

  1. Ürünün “yenilenmiş” olduğunu tüketiciye açıkça bildiren ilan ve etiketler yayınlamalıdır.
  2. Cihaza işlem, onarım, değişim ve garanti koşullarıyla ilgili olarak tüketiciyi açıkça bilgilendirmelidir.
  3. Ürünün A Kalite (mükemmel), B Kalite (Çok İyi), C Kalite (İyi) yenilenmiş sınıfını belirtmelidir.
  4. Yenilenme merkezinin politikaları ve yasal yükümlülükler çerçevesinde “telefon garantisi neleri kapsar?” sorusuna açıkça yanıt vermeli ve alıcıya garanti belgesi vermelidir.
  5. Ürün kutusuna tanıtım ve kullanım kılavuzlarının eklenmesi de sorumlulukları arasındadır.

Garantili Olarak Satılan Yenilenmiş Telefon Alıcıların Sorumlulukları Nelerdir?

Alışveriş yaptığınız yenileme merkezinin ürüne karşı sorumlulukları olduğu kadar sizin de vardır. Bu sorumlulukları bilmek olası riskleri en aza indirmek için önemlidir. Garanti kapsamında kalmak ve diğer durumlarda sorun yaşamamak için haklarınızı olduğu kadar sorumluluklarınızı da bilmelisiniz. Yenilenmiş telefon satıcısı kendi yükümlülüklerini yerine getirirken siz de üzerine düşeni yaparsanız alışverişten memnun olursunuz.

Öncelikle size teslim edilen yenilenmiş cep telefonunun elektronik kimlik bilgisini e-Devlet üzerinden kontrol etmelisiniz. e-Devlet uygulamasından cihazın IMEI (International Mobile Equipment Identity) kodu sorgulanabilir. Kayıp, çalıntı, ithal ve kayıt dışı cihazlar beyaz listede gösterilir.

Cihaz kutu ve kargosunda garanti belgesi, fatura ya da perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi, gider pusulası benzeri evraklar olmalıdır. Dijital ya da fiziki olarak bu belgelerin size teslimini takip etmelisiniz.

Alışverişe ilişkin tüm resmi evrakların garanti süresi olan en az 1 yıl boyunca saklanması sizin sorumluluğunuzdadır. Fiziki olarak gönderilen belgeleri cihaz kutusu içinde güvenle saklayabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden IMEI numarasını kontrol ederek cihazın en az bir yıldır veri trafiği olup olmadığını kontrol etmenizde fayda vardır. Çünkü 1 yıldan az kullanılan cihazların yenilenmiş ürün kategorisinde olması yasal değildir, garanti sorunları yaşayabilirsiniz.

Ürünü garantiye göndermek istiyorsanız tüm kişisel hesaplarınızdan çıkış yapmalı ve kişisel bilgilerinizi temizlemelisiniz. Kişisel bilgilerin temizlenmediği cep telefonlarına müdahale edilmez. Cihazda kişisel bilgilerinizi silemediğiniz bir arıza meydana geldiyse satıcıyla iletişime geçmelisiniz.

Müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmak için hizmet veren Senatech tüm alışverişlerinizden memnun olmanız için çalışır. 1 yıl garantili olarak aldığınız yenilenmiş cep telefonu modelinizi kolay ve sorunsuz şekilde iptal, iade, garanti süreçlerine sokabilirsiniz. Senatech web sitesi üzerinden hesap girişi yaparak destek talebi oluşturabilir, garanti ve diğer süreçlerle ilgili hızlı hizmet alabilirsiniz.

Etiketler: senatech blog
Ekim 02, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR