Samsung Galaxy A23
Orta Segmentin Yeni Yüzü: Samsung A23
Akıllı telefon piyasasının lider markalarından biri olan Samsung, orta sınıf cihazlar noktasındaki iddiasını A serisi ile sürdürmeye devam ediyor. 2014 yılından bu yana birçok cihaz eklediği A serisinin son üyelerinden biri de Samsung A23 modeli. Söz konusu cihaz gerek teknik detayları gerekse tasarımsal dokunuşları ile hem fiyatının karşılığını veren hem de sınıfının özelliklerini taşıyan bir model olarak kullanıcıların beğenisine sunuldu.
Başta teknik detayları olmak üzere, fiyat skalası olarak bu düzeyde bir akıllı telefon arayanlar için biçilmiş kaftan olarak ifade edilebilecek olan Samsung Galaxy A23, bir mobil cihazdan beklentisi yüksek olan kullanıcıları ise hayal kırıklığına uğratabilir. Bu nedenle cihaz seçimini yapmadan önce ihtiyaç ve beklentilerinizi göz önünde bulundurarak bir filtrelemeye gitmekte fayda var.
Sistem gücünü Snapdragon 680 işlemci setinden alan Samsung A23 cep telefonu, 2.4 GHz hıza ulaşan yapısını Kryo 265 ile desteklemektedir. 5000 mAh batarya kapasitesi ile de söz konusu cihazda da standartlarını koruyan marka, ekran boyutu noktasında da 6.6 inçlik bir LCD paneli tercih etmiş durumda.
Samsung A23 kamera özellikleri segmentinin özelliklerini taşıyor denilebilir. 50 MP’lik ana kamera etrafına dizili Makro, Derinlik ve Ultra Geniş Açılı üç destekçi lens ile dizayn edilen Samsung A23 kamerası, OiS desteği ile anılarınızı standart bir kalitede kaydetmenize izin verir. Ön kamerasında ise 8 MP’lik bir çözünürlük sağlayan A23 Samsung, gece çekimlerinde ise istenilen performansı sağlamayabilir.
Samsung A23 Özellikleri ve Teknik Detayları
Galaxy serisinin en çok satan alt modellerinden biri olan A grubunun bütçe dostu bir cihazı olarak sunulan Samsung Galaxy A23, teknik donanım noktasında beklentisini yüksek tutmayanları üzmeyecek seviyede bir cihaz. Profesyonel işlerini mobil cihazları üzerinden sürdürenler, üst düzey mobil oyunseverler ve cep telefonundan performans beklentisi yüksek olanları ise tatmin etmeyecektir.
Günlük kullanım için gayet ideal olan Samsung A23 ile rutin işlemlerinizi herhangi bir donma veya kasma yaşamadan uzun süre yapabilirsiniz. Ancak ne kadar kaliteli olursa olsun herhangi bir Android cihazın uzun yıllar bu sorunları yaşamadan hizmet vermesini beklemek pek de gerçekçi bir beklenti olmayacaktır.
Bu nedenle markadan bağımsız olarak düşünülmesi gereken bu nokta, herhangi bir ürün almadan yapılması gereken bütün değerlendirmelerin en başına yazılmalıdır ki, aldığınız ürün beklentilerinizin altında kalmasın. Buradan yola çıkarak da Samsung Galaxy A23’ün üst segment bir cihaz olmadığını bilerek incelemeye devam etmelisiniz.
Samsung A23 İşlemcisi
Samsung A23 işlemcisi ile sınıfın bilinen modellerinden birine yer vermiş durumda. Snapdragon 680 chipseti ile performansını ayakta tutan akıllı telefon, 6 nanometre mimarisi ile de cihazın ısınma sorununa karşı hazırlıklı denilebilir. 8 çekirdekli yapısını aşağıda yer alan iki farklı destekçi ile dizayn eden cihazın grafik birimi ise Adreno 619 imzasını taşımakta.
ARM Cortex-A78 (2.4 GHz)
ARM Cortex-A55 (1.9 GHz)
64 bit işlemci mimarisini 1100 MHz CPU frekansı ile destekleyen Samsung A23, 64 GB ve 128 GB depolama seçenekleri ile de her ihtiyaca yönelik bir cihaz sunmaktadır. 2022’nin Mart ayında kullanıcıların beğenisine sunulan A23 128 GB, 4 GB RAM kapasitesi ile de standart kullanıcı deneyimi noktasında beklentileri karşılayabilecek bir düzeyde.
Samsung A23 Bataryası ile Bitmeyen Kullanım Süreleri
Samsung A23 batarya noktasında kendini ispatlayan bir akıllı telefon. Temel teknik özellikleri doğrultusunda yer aldığı segmente göre üst düzey bir pil kapasitesine sahip olan cihaz, 5000 mAh hacmi ile beklentilerin üzerinde bir seviyede. Söz konusu cihazı bekleyenleri sevindiren bu tercih şaşırtıcı denilebilir.
Telefonun pil kullanım süresi elbette kişisel kullanım alışkanlıkları ve doğru şarj etme deneyimlerine göre değişmektedir ancak Samsung mühendislerinin bu noktadaki iddiası 2 güne kadar kesintisiz kullanım. Kendi sınıfı için iddialı bir kullanım süresi vadeden Samsung A23, bataryasına iyi bakıldığında kullanıcısını memnun edecek sonuçlar verebilir.
25 W hızlı şarj özelliği ile batarya dolumu sağlayan cihazın kullanım sürelerini telefonda yapılan işlemler özelinde incelediğimizde ise aşağıdaki gibi bir ayrım karşımıza çıkmaktadır:
- 4G internet kullanımı: 27 saat
- Wi-Fi internet kullanımı: 28 saat
- 4G konuşma süresi: 56 saat
- Müzik dinleme: 174 saat
- Video oynatma: 26 saat
- Samsung A23’ün Diğer Teknik Detayları
- Android 12 işletim sistemi ile kutudan çıkan A23, Samsung One UI arayüzü ile kullanıcıya farklı bir deneyim sunmaktadır. Kablosuz bağlantılar noktasında da Wi-F 5 ile internet desteği alan cihaz, Bluetooth versiyonunda ise 5.0 ile kullanıcı deneyimi sunmaktadır.
Özellikle temassız alışveriş ve ulaşım kartı yüklemelerinde faydalı olan NFC özelliğinin bulunması ise modelin öne çıkan ve pratiklik kazandıran özelliklerinden bir tanesi. Kızılötesi ayrıntısına yer verilmeyen Samsung A23, çift hat özelliği ile de geniş bir kullanım deneyimi vadetmekte. Cihaz, USB Type-C bağlantı noktasında ise 2.0 versiyon ile sunulmaktadır.
Samsung A23 özellikleri incelendiğinde göze çarpan en büyük eksikliklerden biri ise suya ve toza karşı dayanıklılık sertifikası içermemesi. Günümüz akıllı cihazların birçoğunda yer alan bu özellik, mobilitenin arttığı kullanım deneyiminde en çok ihtiyaç duyulan noktaların başında geliyor denilebilir.
Güvenlik noktasında ise parmak izi okuyucusu ile kişisel kullanımınızı korumayı vadeden Samsung A23 cep telefonu, yüz tanıma teknolojisi ile de telefonun güvenliğini sağlama noktasında farklı alternatifler sunar. Samsung Galaxy A23, SAR değerinde ise 0.359 W/kg ile 0.960 W/kg değerlerine sahip. Cihazın diğer servis ve uygulamaları ise şöyle listelenebilir:
- Dolby Atmos
- Gürültü önleyici 2 mikrofon
- Karanlık mod
- Samsung KNOX
- Ekran yansıtma (Screen Mirroring)
- Ekrana çift dokunarak açma (KnockON)
- Samsung A23 Kamerası
Samsung A23 kamera özellikleri noktasında teknik detaylar ile kullanıcılarını heyecanlandırmakta. 50 MP çözünürlükle ana kamera noktasında kaliteli bir deneyim vadeden cihaz, günlük çekimlerinde sizleri üzmeyecek bir performans sergileyecektir. Profesyonel amaçlara yönelik bir kamera kullanımında ise bekleneni vermesi zor görünen Samsung A23 kamerası, aşağıda yer alan mod ve özellikleri ile ise farklı çekim deneyimlerini bünyesinde barındırıyor:
- HDR
- Otomatik odaklama
- Yapay zeka (AI) Sahne Algılama
- Phase Detect Auto-Focus (PDAF)
- Portre modu (Bokeh)
- Panorama
- Makro çekim (4 cm)
- Dahili QR kod okuyucu
- Zamanlayıcı
- Seri çekim (Burst) modu
- Ana kameraya destekçi, 3 adet lense daha sahip olan Samsung A23 kamerası, profesyonel çekimler noktasında istenileni verebilecek düzeyde karelere imza atabilecek bir cihaz değil ancak Ultra Geniş Açı, Makro ve Derinlik sensörlerine sahip ek 3 kamerası ile standart ihtiyaçları karşılayabilecek düzeyde.
Arka kamera takımının destek opsiyonlarının ayrıntılarını inceleyerek, çekim beklentinizi karşılayan bir cihaz olup olmadığını anlayabilirsiniz. Samsung A23’ün ek kameraları şu şekilde özellikler ile tasarlanmış durumda:
- 5 MP Ultra Geniş Açı: F/2.2 Diyafram
- 2 MP Makro Kamera: F/2.4
- 2 MP Derinlik Kamerası (Bokeh): F/2.4
Samsung Galaxy A23 Ön Kamerası
Kamera noktasında standartlarını selfie kamerasında da sürdüren A23 Samsung markasının bu konudaki gelişim sürecini bizlere anlatıyor denilebilir. Standart segmentlerinde kamera konusunda iddialı rakamları ortaya koysa da pek üst düzey bir performansa imza atamayan marka, A23’de de bu geleneğini sürdürüyor. Üst segmentlerde beklenenin üzerinde bir kamera performansı sergilemeyi unutmayan marka, söz konusu sınıf cihazlarda ise bunu göz ardı etmeye devam ediyor.
Samsung A23’ün ön kamerası da bu alışkanlığın bir ürünü olarak 8 MP gibi düşük bir seviyede bırakılmış. Günümüz akıllı cihazları için pek dikkate alınamayacak bir kaliteye sahip olan donanım, selfie çekim yapmayı seven kullanıcıları pek memnun etmeyecektir. Eğer sosyal medya içerik üretimi noktasında bir deneyim elde etmek istiyorsanız, Samsung A23’ün ön kamerası beklentilerinizi karşılamayacaktır.
Ön kameranın video çekim özellikleri de incelendiğinde beklenen randımanı alamayabilirsiniz. 30 FPS’de 1080p çekim yapabilen ön kameraya sahip olan Samsung Galaxy A23, çeşitli selfie modları ile ise ön çekimlerinize katkı sağlayabilir.
Samsung A23 Ekran Performansı
Samsung A23 ekran tarafında kullanıcılarını memnun edebilecek bir büyüklük ve performans ile sunuluyor. Geniş ekran deneyimini elden bırakmayan marka tasarımcıları, kullanıcıların sanal dünyaya olan bağını geniş görüntü alanları ile arttırıyor. 6.5 inç ekran genişliğini %82,03’lük ekran/gövde oranı ile destekleyen A23, günlük kullanım dışında film, dizi ve video izleme noktalarında da geniş bir izleme alanını barındırıyor.
Ekran deneyiminde PLS teknolojisi ile kendi marka kalitesini taşıyan Samsung A23, IPS panellere göre daha yüksek parlaklık ve daha düşük enerji tüketimi sunan söz konusu teknoloji ile kullanıcı beğenisine sunuldu. Renk konusunda hassas ve önceliği doğru rengi yansıtmak olan PLS teknolojisi, Samsung’un uygun fiyatlı cihazlarında tercih ettiği bir teknoloji olarak bilinmekte.
Ekran çözünürlüğü standardı 1080 x 2408 Full HD+ olarak üretilen Samsung Galaxy A23, piksel yoğunluğunda ise 400 PPI seviyisini görebilen bir cihaz. 90 Hz ile de ekran yenileme hızı olarak ortalama bir performans vadeden Galaxy A23, 20:9 ekran en/boy oranı ile de elde kolay bir tutuş sağlayabilecek ölçülere sahip.
Ekran alanı olarak 104.34 santimetrekare genişliği barındıran mobil cihaz, dayanıklılık noktasında ise Corning Gorilla Glass 5 ile korunmakta. Yakın mesafe düşmelerde %80 oranında koruma sağlayan teknoloji, uzun yıllardır birçok akıllı telefonun ekranında karşımıza çıkmakta.
Kapasitif ekranında 16 milyonluk renk skalasına sahip olan Samsung A23 mavi, beyaz, siyah renk seçeneklerinin yanı sıra öne çıkan 5 özelliği ise aşağıdaki gibidir:
- Çizilmeye dirençli cam
- Multi Touch
- Çerçevesiz tasarım
- Çentikli (Notch)
- Damla çentikli (Water-Drop Notch)
Samsung A23 Tasarımı
Samsung A23 kullanıcı yorumları incelendiğinde öne çıkan olumlu değerlendirmelerin başında cihazın tasarım özellikleri gelmektedir. Yeni nesil bir cihaz olarak piyasaya sürülen Samsung A23, ince ve şık tasarımını zarif detaylar ile koruyarak günlük kullanımda bir yük olmaktan çok zarafeti yansıtan bir aksesuar olarak yanınızda olacaktır.
Gövde malzemelerinde plastik tercih edilse de renk ve tasarım detaylarının bu açığı kapattığı cihazın boyu 165.4 mm, eni 76.9 mm ve kalınlığı ise 8.4 mm olarak belirlenmiş durumda. 8.4 mm inceliği ile beğeni toplayan modelin ağırlığı ise 195 gram olarak tasarlanmış. Tasarım noktasında memnuniyetin öne çıktığı Samsung A23 renkleri ise şöyledir:
Samsung A23 Artıları ve Eksileri
Samsung A23, her cep telefonu alışverişinde olduğu gibi beklentilerin belirlenerek incelenmesi gereken bir cihaz. İhtiyaç ve beklentilerin altında kalıyor olması herhangi bir ürünü kötü yapmadığı gibi elbette en iyisi de yapmaz. Kendi sınıfındaki rakipleriyle bir değerlendirme kriterine girmesi gereken cihaz, bu noktada incelenirken elbette birçok artı ve eksiye sahip. Samsung A23’ün artı ve eksi özelliklerini sıralamak gerekirse:
- 5000 mAh batarya kapasitesi ile kendi segmentindeki cihazların ilerisinde bir pil gücüne sahip.
- 6.6 inç ekran boyutu ile geniş bir deneyim sunar ve özellikle oyun oynarken ve video içeriği izlerken keyifli anlar vadeder.
- Qualcomm Snapdragon 680 yonga seti ile performans noktasında beklentileri karşılar ve günlük kullanımda yeterli bir performans sergiler.
- 165.4 mm boyu, 76.9 mm eni ve 8.4 mm kalınlığına ek olarak 195 gr ağırlığı ile ergonomik bir tasarıma sahiptir. Şık ve zarif detayları ile birlikte rahat ve göz alıcı bir tasarıma sahiptir.
- Parmak izi okuyucu ve yüz tanıma teknolojileri ile güvenli bir mobil cihaz deneyimine sahiptir.
- Çift hat desteği ile hem günlük kullanım ihtiyaçlarınızı karşılayabilir hem de iş telefonu olarak kullanabilirsiniz.
- Depolama kapasitesinin yetersiz kalması durumunda 1TB’a kadar hafıza kartı desteğine sahip olan cihaz ile depolama noktasında kolay kolay sorun yaşanmaz.
- Samsung A23 kamera deneyimi noktasında 4 adet arka kamera ve bir adet öz çekim kamerası olmak üzere 5 adet lense sahip olsa da fotoğraf çekimi noktasında yeterli teknolojilere sahip bir cihaz değildir.
- Kapak ve çerçeve malzemelerinde plastik tercih edilmesi uzun süreli kullanımlarda veya düşme gibi kazalarda olumlu sonuçlar doğurmayabilir.
- A23, suya ve toza karşı dayanıklılık noktasında ise herhangi bir sertifikaya sahip değil.
Samsung A23 vs Samsung A32
Samsung A23 cep telefonunu satın almadan önce değerlendirilmesi gereken noktalardan biri de kendi segmentinden veya halef/selef bir cihaz ile kıyaslanmasıdır. Böylelikle Samsung A23 satın almadan önce fiyat noktasında da yakın olan cihazlar arasında bir karşılaştırma yaparak ve Samsung A23 yorumları incelemesi ile daha doğru karar verebilirsiniz.
Samsung A23 6.6 inçlik ekran büyüklüğü ile 6.4 inç ekrana sahip A32’yi geride bırakarak bir giriş yapıyor diyebiliriz. Ancak A32 ekran gövde oranında daha yüksek bir deneyim vadediyor ve %83.79’luk bir oranla Samsung A23 modelinin %82.03’lük ekran gövde oranını geride bırakıyor.
Ağırlık noktasında da Samsung A32 cep telefonu 11 gramlık bir hafiflik ile rakibini geride bırakıyor. A32’nin 184 gr ağırlığına karşılık A23 cep telefonu 195 gr bir ağırlığa sahip. Boyut olarak benzer ölçülerdeki cihazların kapak ve çerçevelerinde kullanılan gövde malzemelerinde ise farklılıklar ortaya çıkıyor. A32’de cam görünümlü polimer ve metalik görünümlü plastik tercih edilirken; Samsung A23’de ise plastikten yana tercih kullanılmaktadır.
Donanım noktasında bir kıyaslama yapmamız gerekirse, CPU frekansları ayrımında A23 2.4 GHz ile 2.0 GHz hıza sahip olan A32’yi geride bırakmaktadır. 8 çekirdekli yapı ile kullanıcı deneyimine çıkan iki cihazın da işlemci mimarisi 64-bit olarak tasarlanmaktadır. RAM noktasında ise A32’nin bir adım önde olduğunu söylesek yanılmayız çünkü söz konusu cihaz 6 GB RAM’a sahipken Galaxy A23 4 GB RAM ile tasarlanan bir cep telefonu.
Kamera noktasında da sınıfı geçen ismin A32 olduğunu söylemek gerekiyor. 64 MP çözünürlüğe sahip ana kamerası ile öne çıkan A32, 50 MP seviyesindeki A23’ü geride bırakıyor. Video kayıt çözünürlüğü ve FPS değerlerinde benzer özellikleri barındıran cihazların arka kamera setinde bulunan diğer 3 lensi karşı karşıya geldiğinde ise A32’nin çözünürlük olarak ileri seviyede olduğu görülmektedir. Aynı şekilde selfie kamerasında da, A23 8 MP kalitesinde çekimler yapmanıza imkân verirken, Samsung A32 20 MP ile ortalamanın üzerinde bir çözünürlük kalitesi sunmaktadır.
Samsung A23 Fiyatları
Samsung A23 fiyat performans cihazı olarak satın alınabilir mi? Uygun fiyatlı bir cihaz beklentimizi A23 ile karşılayabilir miyiz? gibi sorular satın almadan önce gelinen son durakta belki de hepimizin aklından geçen düşünceler. Bir akıllı telefon almadan önce elbette teknik özellikleri ve tasarım detayları incelemesi yapıyoruz ancak son aşamada hepimizin kararını en çok etkileyen nokta elbetteki fiyat konusu.
Samsung A23 Türkiye pazarına 2022 yılının Mart ayı ile birlikte giriş yaptı. Samsung Galaxy A23 128 GB depolama kapasitesine sahip cihazın uluslararası satış fiyatı 349 dolar olarak açıklandı ve Türkiye’de 2022’nin Mart ayı sonlarına doğru 4900 lira bandında satışa çıktı. Türkiye’deki değişen kur fiyatları ve vergi oranları nedeniyle fiyat değişikliklerine uğrayabilen cep telefonları özelinde değerlendirildiğinde, zaman içerisindeki fiyat değişimleri takip edilmelidir. Ayrıca Samsung A23 en ucuz fiyat seçeneklerine de kampanya ve indirim dönemlerinde erişebilirsiniz.
Barındırdığı özellikler noktasında bir Samsung Galaxy A23 fiyat incelemesi yapıldığında, kendi sınıfındaki cihazlarla arasında büyük fiyat farkları olmadığı görülmektedir. Performansını belirleyen işlemci setinden ekran özelliklerine, tasarım detaylarından batarya kapasitesine kadar birçok noktada beklentilerin altında kalmayan Samsung A23 inceleme ve yorumları ile de beklentileri karşılayan bir cihaz olduğunu kanıtlıyor.
Son olarak Samsung A23 kutu içeriğinde neler olduğuna bakalım:
- SIM iğnesi
- USB Type-C
- 15 W USB güç adaptörü